ملات باتارد چیست
ملات باتارد پرکاربرد ترین ملات مورد مصرف در امور ساختمانی است. باتارد از ترکیب سیمان ، ماسه ، آهک و آب تهیه می شود و دارای استحکام ، مقاومت و خاصیت ضد آب و رطوبت است. از این ملات در ساختمان سازی ، کف سازی استخر ها و کانال های آب و زیر سازی راه ها استفاده می شود. برای تهیه ملات باتارد می توان با توجه به نوع کاربرد ، ترکیبات را با نسبت های مختلفی با هم ترکیب نمود از جمله ملات 1 1 6 و یا ملات 1 2 8 که رایج ترین هستند. به دلیل استفاده از آهک در آن ، ملات نسبتا زودگیری است و باید پس از تهیه ، سریعا باید مصرف شود.
کاربرد ملات باتارد
ملات باتارد مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار و رطوبت دارد و به همین علت برای محل های مرطوب مناسب است. اما باید توجه داشت که نسبت اخلاط آهک و مواد موجود در آن را باید با توجه به شرایط محیطی تغییر داد به این صورت که با افزایش رطوبت محیط ، مقدار آهک آن را افزایش می دهیم. آهک یک ماده معدنی تولید شده از کربنات کلسیم است که خاصیت ضد رطوبت مناسبی دارد. باتارد نباید خیلی شل یا سفت باشد بلکه حالت خمیری داشته و یک انتخاب عالی برای کف سازی و دیوار چینی است.
ترکیبات و روش تهیه ملات باتارد
همان طور که گفته شد ، برای ساخت ملات باتارد می توان از نسبت های مختلفی از مواد در داخل آن استفاده نمود و معمولا برای تهیه ملات 611 آهک و سیمان را با نسبت مساوی ترکیب نموده و 6 برابر به آن ماسه می افزاییم. برای تهیه ملات 821 هم یک واحد آهک ، 2 واحد سیمان و 8 واحد ماسه را مخلوط می نماییم. محتویات و فرایند اختلاط به شرح زیر است:
1- ماسه
ماسه قوام دهنده ملات است پس باید مقدار آن بیش از بقیه مواد باشد. اگر کم ماسه بریزیم ، ملات شل می شود و اگر خیلی زیاد بریزیم ، سفت شده و ترک می خورد. پس در اندازه گیری مقدار ماسه دقت نمایید. برای تهیه ملات باتارد رایج ، به اندازه شش واحد ماسه را با خوبی الک کرده و داخل ظرف ترکیب می ریزیم.
2- سیمان
بهترین سیمان برای امور ساختمانی و ساخت ملات ، سیمان پرتلند است. با پیمانه ای که ماسه را اندازه گرفتیم ، یک واحد سیمان هم به مواد می افزاییم. اگر مقدار سیمان زیاد شود ، ملات سفت شده و بعد از خشک شدن ترک خواهد شد.
3- آهک
آهک در واقع چسب ملات است و خاصیت ضد آب در آن ایجاد می کند. از انواع آهک همانند پودر سنگ آهک می توان در تهیه ملات استفاده نمود اما بهترین نوع آن ، آهک هیدراته با فرمول شیمیایی هیدروکسید کلسیم است. بعد از ترکیب کردن همه مواد خشک اعم ماسه ، آهک و سیمان بهتر است مواد را بخوبی الک کنیم تا هم ترکیب شود و هم ذرات درشت جدا گردد. وجود آهک در ملات باتارد ، چسبندگی و خاصیت ضد آب آن را بهبود می بخشد اما مقدار زیاد آن می تواند ملات را شکننده و ضعیف کند. با این حال ، در مناطق و محیط های مرطوب باید از مقدار آهک بیشتری استفاده نماییم.
4- آماده سازی
حال که همه مواد با هم ترکیب شدند ، کم کم به آن آب اضافه می کنیم. روش افزودن آب به این شکل است که مواد را به صورت توده ای جمع کرده و وسط آن یک چاله ایجاد می کنیم. آب را داخل آن ریخته و کم کم با مواد خشک مخلوط می کنیم. مقدار آب باید به حدی باشد که ملات نه مثل دوغاب شل و نه سفت شود. توجه داشته باشید که میزان ماسه باید حداقل 3 برابر بیشتر از سیمان باشد. نسبت های رایج بصورت ملات باتارد 1-1-6 ، ملات 1-2-8 و ملات 1-2-12 است که با توجه به شرایط محیطی پروژه تنظیم می نماییم.