مواد معدنی گنج پنهان جهت تامین ملزومات انسان و اصلی ترین منبع ارز آوری برای اقتصاد های جهانی است. کشور ما از 7 درصد از کل منابع معدنی شناخته شده در جهان برخوردار می باشد و به طوری که طبق براوردها ارزش آن حدود هفتصد میلیارد دلار است و به همین دلیل در جمع پانزده قدرت اصلی معدنی دنیا به حساب می آید. هم اکنون سی و هفت میلیارد تن مواد معدنی و کانی در ایران شناسایی شده و پنجاه و هفت میلیارد تن ذخایر قابل برداشت نیز یافت می شود. یکی از مهمترین کانی ها در دنیا که حجم عظیمی از پوسته سیاره را شامل شده است، سنگ کربنات کلسیم می باشد.
کربنات کلسیم که یکی از اصلی ترین مواد موجود در طبیعت است ، منبع اصلی تامین مصالح ساختمانی برای انسان را طی هزاران سال ایجاد نموده. اکثر مردم با کاربرد کربنات کلسیم در تولید قرص کلسیم آشنا هستند که برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن کارایی دارد. اما در واقع کربنات کلسیم در معادن به صورت های مختلف و شناخته شده موجود است. یکی از انواع کلسیم کربنات شناخته شده سنگ آهک می باشد که جهت تولید آهک مصرف شده و کاربرد های گسترده ای در امور ساختمانی و تولید مواد شیمیایی گوناگون مانند رنگ و رزین و مواد مصرفی نظیر کاغذ دارد. یکی دیگر از اعضای خانواده کربنات کلسیم ، گچ است که به فراوانی در ساخت و ساز استفاده می گردد. دیگر انواع کلسیم کربنات سنگ های مرمر ، گرانیت ، آراگونیت و کلسیت هستند.
کربنات کلسیم یک کانی با اهمیت است که به شکل فراوانی در موارد ساختمانی و یا فیلر جهت تولید مواد گوناگون مانند کاغذ و شیشه استفاده می شود. قیمت کربنات کلسیم بسیار ارزان تر از موادی است که در تولید محصولات گوناگون استفاده می شود. کلسیم کربنات همچنین تطابق مناسبی با مواد مختلف داشته و مشکلی با آن ها ایجاد نمی کند در نتیجه استفاده از آن سبب کاهش قابل ملاحظه هزینه های تولید محصول نهایی می شود. برای نمونه ، مصرف کربنات کلسیم میکرونیزه در کاغذ سازی باعث کاهش استفاده از ضایعات کاغذ شده و همچنین قیمت این ماده نیز به مقادیر بسیار زیادی از کاغذ ضایعاتی کمتر می باشد در نتیجه قیمت کاغذ تولیدی بسیار ارزان تر می شود.
افزایش مصرف کربنات کلسیم
کلسیم کربنات هزاران سال است که بوسیله انسان استخراج شده و به منظور ساختمان سازی مصرف می گردد ، ولی اکنون با توسعه کاربرد آن در صنایع شیمیایی ، تولید محصولات مصرفی و استخراج نفت ، کربنات کلسیم به شیوه های نوین تولید می شود. کاربرد های امروزی کربنات کلسیم نظیر مصارف ساختمانی نیست که به سادگی بعد از استخراج مورد مصرف قرار گیرد ، بلکه صنعت های مختلف همچون پتروشیمی و استخراج نفت خام ، پرورش دام و طیور ، صنایع غذایی و داروسازی ، شیشه ، کاغذ سازی و غیره از انواع کربنات کلسیم با مشخصات گوناگون سود می برند که موضوع سبب شده تا از تجهیزات نوینی برای تولید آن استفاده شود.
موارد خاصی که باید به منظور تولید کربنات کلسیم به آنها توجه شود اصولا شامل خلوص کربنات کلسیم ، دارا نبودن مواد سمی و فلزات سنگین در آن و سایز ذرات محصول خواهد بود. اگرچه در مصارف ساختمانی ، سنگ کلوخ مصرف می شود اما اکثر صنایع حساس از کربنات کلسیم با سایز ریز تا حد میکرو متر استفاده می کنند و تولید این دانه بندی مستلزم استفاده از تجهیزات پیشرفته است.
تولید کربنات کلسیم در انواع مختلف آن مانند نوع معدنی و طبیعی ، فراوری ، کوبیده شده و یا صنعتی می تواند از عوامل تولید ارزش افزوده و پیشرفت بخش تولید کشور شود. صادرات کربنات کلسیم به سایر کشور ها از روش های تولید ثروت است. اگرچه امروزه صادرات کربنات کلسیم به دیگر کشور ها نظیر کشورهای همسایه صورت می گیرد اما امکان گسترش کار بسیار بیشتری فراهم است. قیمت کربنات کلسیم ارتباط نزدیکی به فراوری و دانه بندی آن دارد در نتیجه جهت تولید بیشتر ثروت باید از خام فروشی کلسیم کربنات و صادرات آن به شکل سنگ و صخره خودداری شود و با تجهیز تولید کنندگان داخلی به تکنولوژی روز دنیا از این ماده ارزشمند حداکثر استفاده به عمل آید.
ایران دارنده بیشترین منابع معدنی در غرب آسیا بوده و در نتیجه ظرفیت فراوانی جهت تبدیل این فرصت به درامد دارد. در نتیجه می توان با استفاده از مدیریت کارآمد و فناوری به روز ، از این پیشرفت زیادی در این جهت نمود. البته بخش خصوصی در جهت فراوری و فروش کربنات کلسیم در ایران فعالیت خود را در طی این سال ها افزایش داده اما به نظر می رسد این مقدار کافی نیست.
کاربرد کربنات کلسیم
- مکمل مناسب و بی خطر تامین کلسیم در مواد خوراکی و داروها
- کاربرد فراوان به عنوان ماده حجم دهنده ارزان در کاغذسازی و مقوا سازی
- از جمله مصالح راه سازی و جاده سازی با استخکام بالا و محار رشد گیاهان بستر
- مکمل غذایی اصلی برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن حیوانات اهلی و دام و طیور
- ماده اولیه حجیم کننده و ارزان قیمت برای تولید مصالح مورد استفاده در ساختمان سازی همچون شیشه ، سرامیک و موزاییک
- مورد مصرف در تولید آهک ، گچ ، سیمان ، بلوک و پودر سنگ
- بکار گیری جهت تسهیل استخراج نفت و گاز در میادین نفتی
تقویت جایگاه ایران در بازار جهان کربنات کلسیم
فناوری و مدیریت مناسب جزء لاینفک پیشرفت در دنیا امروز است که برای پیشرفت باید این اصول را به بهترین شکل رعایت نمود. موقعیت شناسی و ایجاد مدیریت متخصص راه افزایش درامد بخش معدنی کشور است. در جهت افزایش سهم کشور در زمینه کربنات کلسیم باید ابتدا اصول درست استخراج معادن را آموخت و سپس در جهت تولید و واردات تجهیزات با فناوری پیشرفته اقدام شود تا بتوان استاندارد های لازم جهت تولید اصولی کربنات کلسیم را تضمین کرد. همچنین با کاهش مشکلات محیط کسب و کار و حمایت از تولید کننده داخلی و بازار سازی ، جایگاه خود را در سطح جهان ارتقاء دهیم. این مسیری است که کشور های پیشرو پیموده و درامد های خود را در این زمینه افزایش داده اند. ایران پتانسیل لازم که همان معادن خدادای می باشد را در اختیار داشته و تنها با رعایت اصل های گفته شده قادر است به کشوری پیشرفته در زمینه معادن و بخصوص کربنات کلسیم تبدیل شود.