کربنات کلسیم و فسفات کلسیم هر دو جزء مکمل های کلسیمی برای تقویت استخوان ها و سیستم اسکلتی ما هستند. این مکمل ها از نوع بدون نسخه می باشند و شاید برای انتخاب بهترین مکملی کلسیمی دچار تردید شوید. فسفات کلسیم و کربنات کلسیم دو نوع رایج مکمل کلسیم هستند و هر دو به خوبی نیازهای کلسیم اکثر افراد را تامین می کنند. با وجود اینکه بدن ما کلسیم مورد نیاز خود برای ساخت و تقویت استخوان ها و انجام اعمال حیاتی را از مواد غذائی دریافت می دارد ، اما گاهی به دلایل مختلف نظیر مصرف برخی داروها ، بارداری ، کهولت سن و یا بیماری ، بدن کلسیم کافی را جذب نمی کند که در این صورت باید از مکمل های کلسیمی استفاده نمود.
مکمل های کلسیم از نمک های کلسیم تولید می شوند. نمک های کلسیم حاوی ذرات با بار مثبت کلسیم (کاتیون های کلسیم) هستند که به صورت ارگانیک یا شیمیایی تولید شده و انواع آنها در داروخانه ها وجود دارد. در ادامه به بررسی دو نوع از ترکیبات کلسیمی خوراکی که به صورت گسترده ای در تولید قرص های کلسیم بکار می روند می پردازیم:
کربنات کلسیم
کلسیم کربنات از ترکیب کاتیون کلسیم با آنیون کربنات تولید شده است و فرمول شیمیایی آن به صورت CaCO3 می باشد. بدن انسان برای عملکرد های خود به یون کربنات نیازی ندارد، اما کربنات ، زیان آور هم نیست. شاید تصور کنید جذب کربنات کلسیم برای بدن مشکل است، اما در واقع اکثر افراد آن را به خوبی جذب می کنند. تنها استثناء ، بیمارانی هستند که برای رفلاکس اسید معده ، معالجه طولانی مدت میشوند. چنین بیمارانی ممکن است نیاز باشد از دیگر منابع کلسیمی به عنوان مکمل استفاده کنند، زیرا برای جذب کربنات کلسیم به اسید معده با غلظت معمول نیاز است.
فسفات کلسیم
فسفات کلسیم از ترکیب شدن کاتیون کلسیم با آنیون فسفات تشکیل می شود و فرمول شیمیایی آن به صورت CaPO4 است. بدن انسان هم به کلسیم و هم به فسفات نیاز دارد. کلسیم ساختار استخوان را ایجاد نموده و به ارتباطات سلولی کمک می کند. فسفات نیز هم در سیستم اسکلتی و هم در کمک به حفظ سطح اسیدی بدن نقش دارد. محققان معتقد هستند اگر رژیم غذایی متنوعی داشته باشیم، به احتمال زیاد دچار کمبود فسفات نخواهیم شد. با این حال، فسفات موجود در مکمل های فسفات کلسیم برای سلامت زیان آور نیست.
تفاوت کربنات کلسیم و فسفات کلسیم
اگر قصد انتخاب بین کلسیم فسفات و کربنات کلسیم را به عنوان مکمل کلسیم دارید ، یکی از نکاتی که باید به آن توجه شود این است که آیا با رفلاکس خفیف اسید معده و سوزش سر دل موجه هستید یا خیر. کربنات کلسیم علاوه بر تامین کلسیم، یک آنتی اسید قوی نیز هست و به خنثی کردن اسید اضافی معده کمک می کند. به این ترتیب دیگر نیازی به مصرف دیگر آنتی اسیدها را نخواهید داشت. فسفات کلسیم چنین خاصیت ضد اسیدی ندارد، بنابراین فقط به عنوان مکمل کلسیم عمل می کند. بنابراین برای دریافت دقیق نوع کلسیم مورد نیاز بدن ، بهتر است از مشاوره یک پزشک متخصص کمک بگیریم.